Hvorfor netop kunekune-grise?

IMG_1065aHalina 070617a

 

 

 

 

 

 

På maori, som er det sprog, New Zealands oprindelige befolkning taler, betyder kunekune “rund og tyk”. Men kunekune–grise er langt mere end det. De er også yderst charmerende, tillidsfulde og sociale – så vi faldt pladask for racen, første gang vi mødte den.

En sommer for nogle år siden fik vores løbeænder flere gange besøg af ræven. Den havde nok hvalpe, som skulle fodres, så en lille and i ny og næ var jo ikke så dårlig. Vi mente dog, at vores ænder fortsat skulle nyde livet ude på engen, så vi var nødt til at finde en løsning på problemet.

I et tysk blad læste jeg, at grise “i gamle dage” bl.a. havde den opgave, at holde ræven væk fra fjerkræ og små lam. Man havde gjort den erfaring, at ræven undgik grise, men vidste ikke rigtigt hvorfor.

Da grise altid har stået højt på min ønskeliste, tog vi en hurtig beslutning: “… det skal prøves.”

Vi købte to uldgrise på 9 uger. De voksede sig store og ræven holdt sig væk – sådan!

Men … en sommerdag skete det så. Jeg så en af vores uldgrise kaste en løbeand op i luften og skyndte mig derhen så hurtigt, jeg kunne, men anden stod ikke til at redde… Det var jo ikke meningen, at grisene skulle spise de dyr, de var sat til at beskytte.

Selv om grisene gik på en stor eng, lignede den snart en pløjemark med huller på op til en halv meters dybde. Vores 5 år gamle frugttræer smagte tilsyneladende meget godt, og nogle af dem blev gravet helt op, nok fordi rødderne smagte allerbedst.

Hvad nu? … Findes der en griserace, som roder mindre i jorden og som kan gå sammen med ænder og høns?

Under mim research stødte jeg på kunekune-grisen, som skulle være meget social, afslappet, tillidsfuld og ofte holdes sammen med andre dyrearter. En stor del af foderet, som f.eks. græs og urter, finder den selv, og dens korte tryn gør, at den roder mindre i jorden end andre griseracer.

Første gang, vi besøgte nogle kunekune-grise, var de helt som beskrevet. En so kom os venligt gryntende i møde, og vi fik lov til at kæle hendes smågrise. Det var dejligt, at møde en grisemor, der var så venlig og imødekommende. Efter en lang snak med grisenes ejere stod det klart, at kunekune er den helt rigtige race for os.

IMG_1259a

Da kunekune-grise er en gammel husdyrrace, som har været tæt på at uddø, var vi hurtigt enige om, at vi vil være med til at bevare denne dejlige race. I dag er vi medlem af EKKPS (European Kunekune Pig Society), hvor vores stambogsførte dyr er registreret.